omslag1
omslag2
omslag3

Psychosociale steunhonden

Verhalen vormen zich langs hele wegen en ervaringen… Al meer dan 20 jaar werken we rond de kracht van mens en dier (en wij dan vooral honden). Het blijft steeds hartverwarmend hoe mensen dieren gelukkiger kunnen maken en omgekeerd. In dit project rond psychosociale steunhonden krijgt dit aspect in volle waarde zijn vorm.

Wat doen we?

Psychosociale hulphonden kunnen ingezet worden bij verschillende hulpvragen.

Soms helpen ze een dissociatie voorkomen of iemand hier in een vroeg stadium uithalen. Soms moeten ze de begeleider in een eerste fase waarschuwen voor nachtmerries. Soms moeten ze steun bieden in spannende situaties. Soms moeten ze troosten. Soms moeten ze aangeven als spanning bij de geleider oploopt voordat de geleider dat zelf beseft. Soms helpen ze om de stap naar buiten toe kleiner te maken en sociale contacten makkelijker aan te gaan of net af te schermen.

Welke de hulpvragen net zijn wordt opgelijst tijdens de intake, maar kan ook gedurende het traject worden bijgestuurd zodat het een heel persoonlijke en unieke inhoud krijgt.

in actie

Sirius Therapie richt zich tot mensen die zelf een hond willen opleiden tot een hulphond voor zichzelf of hun gezin. Wij begeleiden en coachen als hulphondeninstructeurs dit hele proces.

De opleiding van je hond gebeurt dus niet in een centrum, maar thuis terwijl de hond al gewoon fijn je hond kan zijn. Alleen dan kan je immers vertrekken vanuit de unieke hechting tussen jou en je hond als basis, om daarop verder te werken. Doordat je vanop de eerste rij betrokken wordt in de opleiding en mee verantwoordelijk bent, wordt het proces zelf al deel van het geheel.

Tijdens het traject werken wij aan:

Algemeen doel:

Hulpvrager en hond een team laten vormen om moeilijke momenten in het leven te verlichten en zo meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen op te bouwen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor wie?

Er is inmiddels uitgebreid bekend hoe psychosociale hulphonden kunnen bijdragen aan een prettiger leven van veteranen met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en eventueel de complexe vorm hiervan(cPTSS). Wat steeds meer bekend wordt is dat de psychosociale hulphond ook niet-veteranen op eenzelfde manier kan bijstaan. En zelfs dat het niet alleen hoeft te gaan om PTSS of cPTSS. Ook kunnen de honden een enorme bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van leven bij mensen met angst en stemmingsstoornissen (b.v. depressie en straatvrees), bij mensen met een eetstoornis, bij mensen met een autisme spectrum stoornis, bij mensen met een licht verstandelijke beperking en ook als er van meerdere psychiatrische diagnoses sprake is (comorbiditeit).

Mogelijke mensen waar we ons naar richten kunnen dus zijn:

Honden als zielloos werkmiddel of als bondgenoot in zijn eigen kracht?

Van nature uit zijn honden op zoek naar connectie en gaan ze hechting aan met mensen. Het is net deze hechting die zo helend kan zijn. Je kan er op vertrouwen, ze schenkt veiligheid en rust, en kan het leven (opnieuw) een zonnige toets geven.

Binnen dit traject zetten we deze band ten volle in, gecombineerd met specifiek aangeleerde oefeningen. Een grote valkuil zou zijn om de hond zijn ‘will-to-please’ te misbruiken, en hem te overladen met een grote emotionele last. Daarom is welzijn van de hond één van onze grote pijlers. Wij geloven dat een hond pas een goede steunhond kan zijn als hij zelf ook in zijn kracht staat.

We vetrekken dus steeds van de kwaliteiten van de hond zelf, en laten hem gewoon fijn hond zijn. Hoe dat eruit ziet is voor elke hond anders, en komt uitgebreid aan bod in onze begeleiding.

Voor welke hond?

Elke hond is een geweldige hond, maar dat wil niet zeggen dat elke hond een geweldige psychosociale steunhond kan zijn.

De zorgvraag en verwachtingen naar de hond toe mogen niet primeren op het welzijn van de hond. We maken een profiel van de hond met zijn kwaliteiten en valkuilen en kijken of die kan matchen met de zorgvraag. Voordat een hond dus kan starten is een uitgebreide intake en screening nodig.

We werken (graag) met adoptiehonden, pups of honden die al een tijdje bij je inwonen. We hebben geen beperkingen naar het ras van de hond. Als je nog geen hond hebt en daar graag hulp bij wil kan dit zeker worden besproken.

Pasje

Vanaf het moment dat het proces start krijgt de cliënt een gepersonaliseerd pasje voor de hulphond in opleiding en een hesje of dekje waarop vermeld staat dat het gaat om een hulphond in opleiding.

Dit project is een samenwerking met Kynotrain werkzaam vanuit Nederland.



Heb je interesse en of nog vragen? Neem dan contact met ons op!